Zoeken in deze blog

donderdag 21 januari 2016

Carillonconcert in Bok Tower Gardens

Had ik wéér bijna een souvenir gekocht. Ik denk namelijk nog best vaak aan die mooie in mediterrane stijl vormgegeven thermometer op de vlooienmarkt in Webster...
Vandaag heb ik een muzikale verleiding weerstaan: carillonopnames met fuga’s van Bach gespeeld op de zestig bronzen klokken van de ‘Singing Tower’ in ‘Bok Tower Gardens’ bij Lake Wales, een uurtje richting noorden vanaf Wauchula.

Stel je voor: je zit samen met je lief op een gerieflijk bankje onder palmen en andere evergreens, aan de rand van een vijver met de mooie, bijna meditatieve naam ‘Reflecting Pound’ en je luistert naar ‘Harpsichord Music from the Bach Family’. 



Reflecting Pound
De klavecimbelachtige klanken komen via de ongelooflijk zuivere lucht uit een toren van tweeeënzestigeneneenhalve meter naar je toe drijven… Welke boeiende geesten hebben deze tuin en toren bedacht, en vormgegeven??!

De bedenker en financier  van al dit moois is Edward Willem Gerard Bok, geboren in Den Helder (1864). Hij belandt op z’n zesde in New York. Jaren later, hij is inmiddels een succesvol auteur en uitgever, raakt hij tijdens een bezoek aan Nederland in de ban van carillons (1923). Hij is dan al bezig met het idee voor een immens spiritueel tuinlandschap op het hoogste punt van Florida. Op dat hoogste punt ziet hij nu ook een toren voor zich, een ‘singing tower’, met als magistraal voorbeeld de kathedraal van Mechelen in België…


Singing Tower
De klokkentoren laat Bok ontwerpen door een architect uit Philadelphia, Milton B. Medary.
De buitenkant van de toren is bedekt met grijs en roze marmer uit Georgia en ‘coquina’ uit Florida. Coquina is leisteen met schelpen en koraal er in. De bouw van de toren duurt twee jaar, en in 1929 vindt de opening plaats.


Wandelen door Bok Gardens

Het enorme park is een ontwerp van Frederick Law Olmsted Jr., Master Landscape Architect, bekend van de tuinen bij het Witte Huis, La Fayette Park, in Washington D.C. Hij heeft er vijftien jaar aan gewerkt! In het park staat ook een schitterende mediterrane villa, ontworpen door een partner van Olmsted, William Lyman Philips.


De villa van Philips

Het eerste concert vandaag begint om 13.00 uur. De vaste carillonneur is de Vlaming Geert D’hollander.  Zijn vader was ook beiaardier en heeft hem hier op z’n zeventiende mee naar toe genomen. Geert studeerde in Antwerpen en Mechelen, gaf jaren les in Berkeley, speelde weer in Mechelen en werkt sinds 2012 fulltime op de ‘Singing Tower’.
Na afloop van elk concert komt Geert D’hollander naar buiten om met luisteraars te praten. Iemand vraagt of je een carillon meer met een orgel of met een piano moet vergelijken. “Piano zonder meer. Elke tik op de toetsen gaat rechtstreeks naar de klepels in de klokken. Er zit geen lucht tussen.”
Hij vertelt ook dat er wereldwijd maar zo’n tweehonderd beiaardiers zijn, en dat ze elkaar allemaal kennen. 
“Ah, Amsterdam! Jullie hebben er vijf!” reageert hij enthousiast als we onszelf voorstellen.


Huizenhoge bamboe


We wandelen nog uitgebreid door het schitterende park en voor we in de camper stappen móet ik natuurlijk de ‘Tower & Gardenshop’ in. Daar staat ook het rekje met cd’s waar ik me met veel moeite los van weet te maken. Wat blijft zijn de klanken van dit bijzondere carillon en het kippenvel dat ik er van kreeg. Ik weet ook zeker dat ik met véél meer aandacht zal luisteren naar de klokken van de Westertoren als ik daar straks weer langs kom… 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten