Zoeken in deze blog

zaterdag 18 juni 2016

Lekker geslapen bij Indigeny en bij Van Ruiten

Twee wineries blijken handig om te overnachten van Yosimeti National Park naar San Francisco, dat wil zeggen naar een camping daar in de buurt.

De eerste, Indigeny, is geen winery in de letterlijke zin van het woord. Het is een ‘Organic Apple Ranch’ bij Sonora, gespecialiseerd in cider en brandy. De boomgaarden tellen zo’n twintigduizend appelbomen in drieënvijftig verschillende soorten. Indigeny Reserve ziet er heel gezellig uit als je aan komt rijden: een chaletachtig gebouw met veel schaduwrijke bomen en veel houten picknicktafels.


Indigeny Reserve in Sonora
gezien vanaf onze plek op de parkeerplaats
We zijn er om kwart voor vijf. “Wilt u snel nog even iets proeven?!” En nog voor we onze mond open kunnen doen heeft Angy al twee grote wijnglazen gevuld met een flinke bodem cider van granny smith-appels. “Heerlijk! Ik wist niet dat cider zó lekker kon zijn!” “Kom ook maar even mee kijken hoe waar we de brandy rijpen.” Angy was al met een ander gezelschap op weg naar de distilleerderij en wenkt ons. Links en rechts liggen houten vaten zeshoog opgestapeld. Die komen van Jack Daniëls. Zij gebruiken hun vaten maar één keer.” Interessant…
“Proef deze ook nog. Dit is mijn favoriet. Het is een mix van alle appelsoorten.” zegt Angy als we weer in het proeflokaal terug zijn. “…..hmm, nee, we vinden die eerste toch frisser. Heb je misschien twee flesjes koud liggen?” Dat heeft ze en met twee prachtig vormgegeven flesjes zoeken wij een plek voor de nacht onder een grote eikenboom. 

De metalen versie van het Indigenylogo
langs de weg

Ik vind het logo van Indigency ook heel mooi: een rood vierkant dat naar een rechthoek neigt met afgeronde hoeken en een groen blaadje dat er half bovenuit steekt. En over de naam is goed nagedacht: het is een samenvoeging van indigenist (oorspronkelijk, inheems) en synergy. Sustainability heeft de familie Watson vanaf het begin in 2007 hoog in het vaandel. De gebouwen zijn opgetrokken uit cederhout dat hier volop aanwezig is, ze zijn zuinig met elektriciteit, water en brandstof en, derde voorbeeld, de appelpulp gaat naar de boeren in de omgeving en ze krijgen daar bijen voor terug. Dit is echt een bedrijf met idealen. Doet me goed!


Appelboomgaard achter een sustainable (?) hek
Voor we de volgende dag doorrijden doen we alvast boodschappen. Valt ons oog opeens op de Indigenycider in het koelschap van de Safeway. Grappig zoals die herkenning onbewust in je brein blijkt te werken…


In het schap bij Safeway: "Kijk, onze cider!"

We lopen ook nog even door Mainstreet van Sonora en spotten deze wijze woorden op een houten bordje in een etalage: ‘Life isn’t about waiting for the storm to pass. It’s about learning to dance in the rain.’

De tweede winery waar we stoppen heet ‘Van Ruiten’ en is, inderdaad opgericht door Nederlanders. “Onze opa en oma komen uit Spaarndam. Ze zijn hier vlak na WO II naar toe gekomen. Opa had eerst een melkveebedrijf. Daarna is hij, samen met twee broers, overgestapt op druiven verbouwen en wijn maken. Opa is inmiddels overleden. Maar Oma leeft nog.” Dat vertelt kleindochter en naamgenote Mia, terwijl we een sauvignon blanc proeven. Het is, hierin Lodi, warm genoeg voor een lekkere koele witte wijn.


Op de parkeerplaats bij Van Ruiten in Lodi
Langs het parkeerterrein hangen de wijnstokken al vol met witte druiven. Als we vanaf onze overnachtingsplek op dat terrein naar het winkel-/woonhuis met daarachter de schuren kijken en de roze floksen in de voortuin zien staan, maakt het allemaal een heel erg Hollandse indruk.
En we hebben vandaag ook al bij een Hollandse firma propaan getankt: Van Unen Miersma met een blauwe windmolen als logo....

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten