Twee wineries blijken handig om te overnachten van Yosimeti
National Park naar San Francisco, dat wil zeggen naar een camping daar in de
buurt.
De eerste,
Indigeny, is geen winery in de letterlijke zin van het woord. Het is een
‘Organic Apple Ranch’ bij Sonora, gespecialiseerd in cider en brandy. De
boomgaarden tellen zo’n twintigduizend appelbomen in drieënvijftig
verschillende soorten. Indigeny Reserve ziet er heel gezellig uit als je aan
komt rijden: een chaletachtig gebouw met veel schaduwrijke bomen en veel houten
picknicktafels.
Indigeny Reserve in Sonora gezien vanaf onze plek op de parkeerplaats |
We zijn er
om kwart voor vijf. “Wilt u snel nog even iets proeven?!” En nog voor we onze
mond open kunnen doen heeft Angy al twee grote wijnglazen gevuld met een flinke
bodem cider van granny smith-appels. “Heerlijk! Ik wist niet dat cider zó
lekker kon zijn!” “Kom ook maar even mee kijken hoe waar we de brandy rijpen.”
Angy was al met een ander gezelschap op weg naar de distilleerderij en wenkt
ons. Links en rechts liggen houten vaten zeshoog opgestapeld. Die komen van
Jack Daniëls. Zij gebruiken hun vaten maar één keer.” Interessant…
“Proef deze
ook nog. Dit is mijn favoriet. Het is een mix van alle appelsoorten.” zegt Angy
als we weer in het proeflokaal terug zijn. “…..hmm, nee, we vinden die eerste
toch frisser. Heb je misschien twee flesjes koud liggen?” Dat heeft ze en met
twee prachtig vormgegeven flesjes zoeken wij een plek voor de nacht onder een
grote eikenboom.
De metalen versie van het Indigenylogo langs de weg |
Ik vind het logo van Indigency ook heel mooi: een rood
vierkant dat naar een rechthoek neigt met afgeronde hoeken en een groen blaadje
dat er half bovenuit steekt. En over de naam is goed nagedacht: het is een
samenvoeging van indigenist (oorspronkelijk, inheems) en synergy. Sustainability
heeft de familie Watson vanaf het begin in 2007 hoog in het vaandel. De
gebouwen zijn opgetrokken uit cederhout dat hier volop aanwezig is, ze zijn
zuinig met elektriciteit, water en brandstof en, derde voorbeeld, de appelpulp
gaat naar de boeren in de omgeving en ze krijgen daar bijen voor terug. Dit is
echt een bedrijf met idealen. Doet me goed!
Appelboomgaard achter een sustainable (?) hek |
Voor we de
volgende dag doorrijden doen we alvast boodschappen. Valt ons oog opeens op de
Indigenycider in het koelschap van de Safeway. Grappig zoals die herkenning
onbewust in je brein blijkt te werken…
In het schap bij Safeway: "Kijk, onze cider!" |
We lopen ook
nog even door Mainstreet van Sonora en spotten deze wijze woorden op een houten
bordje in een etalage: ‘Life isn’t about waiting for the storm to pass. It’s
about learning to dance in the rain.’
De tweede
winery waar we stoppen heet ‘Van Ruiten’ en is, inderdaad opgericht door
Nederlanders. “Onze opa en oma komen uit Spaarndam. Ze zijn hier vlak na WO II
naar toe gekomen. Opa had eerst een melkveebedrijf. Daarna is hij, samen met
twee broers, overgestapt op druiven verbouwen en wijn maken. Opa is inmiddels
overleden. Maar Oma leeft nog.” Dat vertelt kleindochter en naamgenote Mia,
terwijl we een sauvignon blanc proeven. Het is, hierin Lodi, warm genoeg voor
een lekkere koele witte wijn.
Op de parkeerplaats bij Van Ruiten in Lodi |
Langs het
parkeerterrein hangen de wijnstokken al vol met witte druiven. Als we vanaf
onze overnachtingsplek op dat terrein naar het winkel-/woonhuis met daarachter
de schuren kijken en de roze floksen in de voortuin zien staan, maakt het
allemaal een heel erg Hollandse indruk.
En we hebben
vandaag ook al bij een Hollandse firma propaan getankt: Van Unen Miersma met een blauwe windmolen als logo....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten