Het idee is,
ook vanavond weer, te overnachten bij een golfbaan. Dat lukt op de River Bend
Golf Links bij Green Cove Springs vlak onder Jacksonville in Florida. Maar
eerst nog even over gisteren, 29 december.
We ontwaken
waar we zijn gestopt: in the middle of nowhere op
een groot grasveld naast een stuk of wat hooibalen. Iets verderop sluiten
elektrische hekken nog steeds het zandpad af, dat zich vlak daarvoor in tweeën
splitst. En, ook nu geen mens te zien. Wel veel schuren in de verte met een
boel rommel er om heen. Voelde gisteravond eerst een beetje unheimisch, maar
dat went toch snel…
Helen, onze
gastvrouw van Legare Farms, komt om half negen langs in haar grachtengroene
4x4.
Ze heeft haast, want een achterbak vol eieren. Een snelle babbel leert dat haar familie hier al sinds 1725 boert, dat ze veel omzet haalt uit onderwijsprogramma’s voor kids en dat ze dit jaar tot oktober al 10.000 bezoekers heeft verwelkomd. Fijn dat we goed hebben geslapen en goede reis!
Ze heeft haast, want een achterbak vol eieren. Een snelle babbel leert dat haar familie hier al sinds 1725 boert, dat ze veel omzet haalt uit onderwijsprogramma’s voor kids en dat ze dit jaar tot oktober al 10.000 bezoekers heeft verwelkomd. Fijn dat we goed hebben geslapen en goede reis!
Nu snappen
we ook de borden bij de hooibalen met als opschrift ‘No schoolbusses behind
this point.’
Ik wil graag
naar Beaufort en speciaal naar Penn Center. Daar is een museum over de Gullah -
Geechee gemeenschap én een bijzonder Gullah-restaurant waar okrasoep prominent
op het menu staat. Eindelijk!
De Gullah’s
zijn, zo lees ik in een folder, een West-Afrikaans volk dat de eigen cultuur
heel goed heeft weten te bewaren.
Ik verheug me op diepgravender verhalen over deze gemeenschap en op een bijzondere lunch, maar helaas: museum én restaurant zijn, in tegenstelling tot de bordjes op de deuren, hermetisch gesloten.
Ik verheug me op diepgravender verhalen over deze gemeenschap en op een bijzondere lunch, maar helaas: museum én restaurant zijn, in tegenstelling tot de bordjes op de deuren, hermetisch gesloten.
Door naar
Savannah (Georgia), even het schitterende historische deel van de stad in voor
boodschappen en terug naar ‘The Club’ op Hutchinson Island midden in de
Savannah River. Een golfcourse die geen verdere naam nodig meent te hebben, echt
chique-de-la-friemel… was het Anny M.G. Schmidt die deze uitspraak ooit
framde? En een schitterend opgetuigde kerstboom kan hier natuurlijk niet
missen…
Blijft mooi... |
O ja, andere
een verrassing: de kassahulp in supermarkt Kroger stopt de twee flessen wijn
die we kopen elk afzonderlijk in een papieren zak. We kijken elkaar aan: “Strenge
wijnwetten hier in Georgia?” ”Zou zo maar kunnen.” Tot nu toe was een plastic
tasje voldoende…
Wakker worden
we, na de overnachting op de parkeerplaats van The Club, om 6.39 uur. We horen
en ruiken het geluid en de kerosine-geur van een bladblazerachtig iets. Blijkt
een mega-pizza-snijder te zijn waarmee een leeftijdgenoot de randen van de
grasperken scherp houdt…
Clemens wipt even de Pro-shop binnen, maar onze gastvrouw wordt pas eind van de middag weer verwacht dus we vertrekken zonder afscheid te nemen.
Clemens wipt even de Pro-shop binnen, maar onze gastvrouw wordt pas eind van de middag weer verwacht dus we vertrekken zonder afscheid te nemen.
Onderweg
laten we de camper wegen. Je vindt hier regelmatig borden voor een afslag naar
een weegstation. Vandaag ook weer, vlak bij Darien aan de 17 South. Het is een
enorm terrein, anderhalf voetbalveld schat ik, maar er zijn geen wachtenden
voor ons. Clemens loopt naar het kantoortje en wordt gelijk geholpen: we wegen
7500 pounds (4000 op de achteras en 3500 op de vooras). Dat is 3,4 ton en dat is
mooi want onze limiet is 3,5. Nog 100 kilo ruimte!
Oude eiken vol Spaans mos zie je hier overal, net als huizen zonder hekken er om heen |
Via een Starbuck’s
stop in Jacksonville (Florida) tuffen we door naar Green Cove Springs voor de tweede
gratis overnachting op een rij bij River Bend Golf Links. Het is half vijf en jammer
dat we niet meer kunnen spelen, want de green fees zijn hier $ 25! In plaats daarvan drinken we
met Scott Glanlysz, de manager, en een paar mannen die net klaar zijn, gezellig
een pilsje op het clubhuisterras. Scott maakt voor mij een fles witte wijn open
en schenkt een glas van dik 200 cc in.
Het blijft
leuk om verhalen van mensen te horen. Scott heeft jaren voor ABNAMRO gewerkt en
nee hij was nooit op het hoofdkantoor in Amsterdam, want hij heeft vliegangst.
Hij komt uit Ohio, maar vindt het hier in het noorden van Florida veel fijner
wonen: lekkere temperaturen en de hoge vochtigheidsgraad is heel plezierig voor
je huid. Zijn vrouw heeft deze golfbaan zes jaar geleden gekocht, vandaar. Haar
hebben we helaas niet mogen ontmoeten...
Als de zon
bijna onder is, na nog pilsje en nog een bel wijn, geeft Scott me een golfbal
met logo cadeau. Ik bedank hem uitbundig!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten